Verbeterd Iris-model live op Adresscan Dataplatform

Het Iris-model is een objectief, eenduidig en robuust econometrisch model dat de actuele inboedelwaarde van individuele woningen berekent. Op basis van unieke woningkenmerken op adresniveau wordt de actuele inboedelwaarde van individuele woningen met behulp van een model met een hoge verklaringskracht berekend. Deze waarde is exclusief eventuele bijtellingen als audiovisuele en computerapparatuur, lijfsieraden, bijzondere bezittingen en/of huurdersbelang. Ook doet het Iris-model een uitspraak over de betrouwbaarheid van de berekende inboedelwaarde van iedere woning.

Voor het vernieuwde Iris-model zijn aanzienlijk meer bronnen toegevoegd met referentieobjecten die verspreid liggen over heel Nederland. Eveneens zijn demografische kenmerken aan het model toegevoegd. Hierdoor is de verklaringskracht van het model gestegen naar 88%!

Toepassing van het nieuwe Iris-model in de praktijk geeft als resultaat dat, van de ruim 7,2 miljoen woningen die een inboedelwaarde tussen de € 30.000,- en € 122.000,- hebben, ruim 83% van deze woningen een maximale betrouwbaarheidsclassificatie heeft van 4 of 5 sterren.

Hierdoor blijft het mogelijk om -zonder één vraag te hoeven stellen- de inboedelwaarde-indicatie van vrijwel iedere woning te berekenen. Daarbij is deze inboedelwaarde ook sterk verbeterd en meer betrouwbaar geworden.

De huidige praktijkervaringen laten zien dat zowel de Hermes herbouwwaarde als de Iris inboedelwaarde een robuuste basis bieden aan verzekeraars, volmachten en intermediairs om direct en efficiënt te gebruiken voor premieberekening, uitvoering zorgplicht, prolongatie en de verschillende andere toepassingen van het verzekeringsproces.

Eind deze maand zijn deze verbeterde inboedelwaarden beschikbaar in ons nieuwste Adresscan Dataplatform. U kunt ze opvragen via de Adresscan webserviceAdresscanner webapplicatie of middels een portefeuilleverrijking.

Pagina delen