Wat is een inboedel en hoe verzeker ik die?

Je inboedel zijn alle spullen in je huis die niet vastzitten en dus te verhuizen zijn. Een badkamer zit bijvoorbeeld vast in je huis, máar je handdoeken, tandenborstel en föhn behoren wel tot je inboedel. Dat maakt ook dat je badkamer onder je opstalverzekering behoort en je spullen onder je inboedelverzekering.

Een opstalverzekering is verplicht en een inboedelverzekering niet, al is het hebben van een inboedelverzekering wel aan te raden. Hiermee ben je namelijk gedekt voor schade aan je spullen door bijvoorbeeld brand, storm, waterschade en inbraak.

Veel verzekeraars bieden naast deze dekking ook nog aanvullende dekkingen aan, bijvoorbeeld een verzekering voor buitenshuis, all-risk of glas.

Hoe wordt mijn inboedelwaarde berekend?

Infofolio berekent deze aan de hand van het Iris-model. Dit is een objectief en eenduidig econometrisch model dat de actuele inboedelwaarde van woningen met een zeer hoge verklaringskracht berekend. Deze inboedelwaarde kan door je verzekeraar gebruikt worden om jouw premie te berekenen.

Hoe wordt mijn premie berekend?

De premie van je inboedelverzekering wordt aan de hand van verschillende factoren berekend.

Enkele factoren die meegenomen worden in de berekening van jouw inboedelwaarde en premiebepaling zijn: je woonplaats, het materiaal van je huis, de hoeveelheid personen met wie je woont en eventuele aanvullende inbraakveiligheidsmaatregelen.

Daarnaast hebben eventuele extra dekkingen ook invloed op je premie. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je waardevolle spullen in huis hebt die je extra wil verzekeren. Deze kostbaarheden kun je extra verzekeren via een aanvullende module bij je inboedelverzekering óf je kunt ervoor kiezen hier een aparte kostbaarhedenverzekering voor af te sluiten.

Pagina delen