Sterke stijging van de woning herbouwwaardes in Nederland

We zitten momenteel middenin een opmerkelijke ontwikkeling op de woningmarkt, die mogelijk van invloed is op jouw verzekeringspraktijken. De gemiddelde herbouwwaardes van woningen in Nederland, hebben de afgelopen vier jaar namelijk een indrukwekkende groei doorgemaakt.

Als vertrouwde bron van vastgoed- en aangelegen risico informatie brengen we je graag op de hoogte van deze opmerkelijke trend in de herbouwwaardes. Een trend waar je mogelijk al gevolgen van hebt ondervonden, of gaat merken in jouw beleid en premieberekeningen.

Bij Infofolio actualiseren we maandelijks onze data en waarde indicaties. Volgens onze meest recente gegevens is de gemiddelde herbouwwaarde van vrijstaande woningen sinds 1 januari 2019 met maar liefst 29% gestegen. In slechts vier jaar tijd is deze herbouwwaarde gestegen van €379.004 naar €531.637. Dit betekent een toename van meer dan €150.000, wat de aandacht trekt van zowel (nieuwe) huiseigenaren als verzekeraars.

De trend van stijgende herbouwwaardes geldt niet alleen voor vrijstaande woningen. Ook 2-onder-1-kapwoningen hebben een vergelijkbare stijging doorgemaakt, met een toename van 28% in dezelfde periode. De gemiddelde herbouwwaarde van deze woningen is gestegen van €261.430 naar €364.543, wat neerkomt op een toename van ruim €100.000. Hoek- en eindwoningen volgen dezelfde opwaartse trend, met een stijging van 30% en een toename van ruim €90.000.

En ook tussen-/rijwoningen en appartementen ontsnappen niet aan deze stijging. Met een stijging van respectievelijk 30% en 27% hebben ook deze woningen hun herbouwwaardes aanzienlijk zien toenemen. De gemiddelde herbouwwaarde van tussen- en rijwoningen is in vier jaar tijd gestegen van €209.454 naar €300.351, en van €172.897 naar €237.567. Deze stijgingen van ruim €90.000 en ruim €60.000 zorgen voor een opmerkelijke verschuiving in de vastgoedmarkt.

Verschillende factoren dragen bij aan deze sterke stijging van de herbouwwaardes. De groeiende vraag naar woningen, gecombineerd met een tekort aan bouwmaterialen en hogere arbeidskosten, hebben geleid tot een stijging van de bouwkosten. Daarnaast hebben factoren zoals de energietransitie, duurzaamheidsvereisten en regelgeving rondom veiligheid en milieunormen ook invloed op de herbouwwaardes.

Voor verzekeraars betekent deze ontwikkeling dat het essentieel is om de herbouwwaarde van woningen nauwkeurig te evalueren en bij te werken. Het is van groot belang om ervoor te zorgen dat jouw verzekeringsdekking gelijke tred houdt met de gestegen herbouwwaardes. Als verzekeraar wil je klanten immers beschermen tegen de financiële gevolgen van schade aan hun woning.

Het is daarom raadzaam om regelmatig de herbouwwaardes van verzekerde woningen te herzien en indien nodig aan te passen. Een gedegen en actuele vaststelling van de herbouwwaarde is cruciaal om ervoor te zorgen dat klanten voldoende gedekt zijn bij eventuele schade. Een onderschatte herbouwwaarde kan leiden tot onderverzekering, waarbij de verzekeringsuitkering niet toereikend is om de volledige kosten van herbouw of reparatie te dekken.

Om je te ondersteunen bij het bepalen van de juiste herbouwwaarde, werkt Infofolio nauw samen met verzekeraars. Onze uitgebreide databank en expertise op het gebied van Data Science stelt ons in staat om betrouwbare en actuele informatie te verstrekken. Met de maandelijkse actualisaties van herbouwwaardes en bouwkundige kenmerken houden wij de veranderende marktomstandigheden in de gaten en voorzien wij verzekeraars van waardevolle gegevens.

Als verzekeraar kun je gebruik maken van deze informatie door de herbouwwaardes en inboedelwaardes tijdens de prolongatie te actualiseren. Door jouw klanten nauwkeurig te adviseren over de herbouwwaarde ontwikkeling van hun woning, zorg je ervoor dat zij voldoende gedekt zijn en kun je onnodige financiële risico’s vermijden.

Het is belangrijk om bewust te zijn van de impact van de stijgende herbouwwaardes op jouw bedrijfsvoering en beleid. Verzekeringspremies kunnen worden beïnvloed door deze ontwikkeling, en het is essentieel om de balans te vinden tussen een eerlijke premie en het waarborgen van voldoende dekking voor jouw klanten.

Kortom, de sterke stijging van de gemiddelde herbouwwaarde van woningen in Nederland is een belangrijk aandachtspunt voor verzekeraars. Door regelmatige evaluatie en aanpassing van de herbouwwaardes in jouw verzekeringspolissen kun je ervoor zorgen dat jouw klanten goed beschermd zijn tegen de financiële gevolgen van schade aan hun woning. Samen met ons kun je de nodige stappen ondernemen om jouw verzekeringsdekking in lijn te brengen met de realiteit van de huidige vastgoedmarkt.

Neem contact met ons op en blijf op de hoogte van ontwikkelingen en trends in vastgoed en aangelegen risico’s.

Ids Menssink: i.menssink@infofolio.nl

030 – 69 11 010

Pagina delen